Info

Mollio.se har upphört

Här hittar du information om storlekar, material och skötsel av smycken

 

Storlekar på ringar

För halsband, armband, örhängen och sjalar & scarves står storleken angiven på varje produkt i webbshoppen.

För ringar finns ibland storlek 'one size' där ringen är justerbar i storlek. Övriga ringar säljs per storlek. Ringens storlek är det mått dess innerdiameter har, mätt i mm. Stl 18 = 18 mm i innermått osv. Se också bild nedan.

Äkta silver och silverplätering

Våra smycken i äkta silver har en finhalt av 925 tusendelar (92,5%) silver. Denna typ av silver kallas sterling silver och är en legering, d v s en blandning, av metaller. 100% silver blir för mjukt för att användas i t ex smycken eftersom det lätt deformeras. Därför blandar man i ytterligare en metall - oftast koppar eller zink.

Om ett smycke är silverpläterat innebär det att en metall – oftast koppar, mässing eller zink – har ett överdrag av äkta sterling silver. Dessa smycken är naturligtvis mycket billigare än smycken i sterling silver. En nackdel med silverpläterade smycken är att pläteringen så småningom nöts bort och metallen under kommer fram. Detta kan inte undvikas men man kan ta hand om sina smycken för att fördröja slitaget.

Skötsel av smycken

Både äkta silver och silverpläterade produkter är känsliga för fukt, svett, hudkrämer, parfymer, smink och hårspray mm och kan missfärgas. Även syret i luften får silver- och silverpläterade produkter att oxidera. Äkta silver blir då mörkare/svartare medan silverpläterade föremål ofta gulnar eller blir kopparfärgade - beroende på vilken metall som finns under. Det är inte metallen under som 'kommer fram' utan en oxidering som sker med syret i luften.

För att undvika onödigt slitage på dina smycken bör du torka av dom med lite papper när du tar av dig dom. Duscha och bada inte med smycken på – speciellt inte i klorerat vatten. Om du dessutom förvarar dina smycken torrt och mörkt eller i en speciell antioxideringspåse (eller i en förslutningsbar plastpåse) håller dom sig fina längre.

För att rengöra dina smycken kan du använda en torr trasa eller en microfibertrasa. För äkta silver finns det speciella rengöringsprodukter avsedda för silver. Det finns också produkter som kan användas till silverpläterade smycken - ett av dom heter Empire's instant tarnish remover. Tänk på att stenar och pärlor kan vara känsliga för dessa produkter. Vid rengöring av silverpläterade smycken kan man förutom att använda en putstrasa också använda ljummet vatten och eventuellt en droppe diskmedel. Var dock försiktig med att gnugga eftersom detta sliter på silverpläteringen.